Focus ST

v.a. € 39.855
OverzichtDesignRijervaringVermogen en efficiëntieVeiligheid
De nieuwe Focus ST is puur, gespierd en vol passie. Een indrukwekkende powerauto die thuis is op het circuit en dankzij geavanceerde techniek ook puur rijplezier levert voor op de weg. De Focus ST is gebouwd voor de beste rijprestaties onder alle omstandigheden.

Pure dynamiek
Dynamische lijnen onderstrepen het gespierde design dat de Focus als pure ST herkenbaar maakt. Maar vergeet de onderhuidse dynamiek niet. De 2.0-liter EcoBoost bijvoorbeeld: een 250 pk sterke geweldenaar die de ST binnen 6.5 seconden naar 100 km/u sleurt en daarna gretig doortrekt tot een gelimiteerde top van 248 km/u. Of neem de nieuwe 2.0-liter diesel. Deze ultramoderne 185pk TDCi-motor versnelt de ST binnen 8,1 seconden naar 100 km/u en bereikt vervolgens een gelimiteerde top van 217 km/u. Het piekvermogen wordt bereikt bij 3.500 tpm en 400 Nm koppel is beschikbaar bij 2.000 - 2.750 tpm. Deze koppelafgifte is goed voor een indrukwekkende acceleratie en fenomenale prestaties.

Kunt u de Focus ST weerstaan?
U bent van harte welkom in de showroom van Auto Molenaar, maar wees gewaarschuwd: de auto is ontworpen om te verleiden. Kunt u de Focus ST weerstaan? De nieuwe Focus ST is altijd een exponent van verfijning, technisch raffinement en brandstof besparende technieken.

De Focus ST herbergt een scala van nieuwe technologieën en veel van de bedieningsfuncties zijn ondergebracht in het infotainmentsysteem. Dankzij het Ford SYNC 2 met Voice Control en een 8”-touchscreen kunt u bijvoorbeeld de navigatie-, entertainment- en klimaatbeheerssystemen bedienen via spraakopdrachten of het touchscreen.

Geavanceerde motoren staan borg voor een uitgebalanceerde combinatie van vermogen en brandstofzuinigheid. U heeft keuze uit een 250pk sterke 2.0-liter benzinemotor en voor de eerste keer in een Focus ST, een krachtige 185pk sterke 2.0-liter dieselmotor.
Exterieur
De Focus ST is een opvallende auto en gebouwd voor sportieve mensen die hun voorkeur laten spreken. Het eigenzinnige, van de racesport afgeleide ontwerp verbetert de rijeigenschappen en kenmerkt zich door moderne stijlelementen. Exclusiever en krachtiger dan een gewone Focus, maar met alle kenmerken die de Focus tot de best verkochte auto ter wereld maken. Elke eigenschap van de nieuwe Focus ST is met de grootste zorg ontworpen om de rijprestaties, veiligheid en brandstofverbruik te verbeteren.

Interieur
Neem plaats in de fraaie Recaro sportstoel en ervaar uw eenwording met de auto. Pak het flat-base sportstuur, trap de koppeling in en schakel de bak in zijn eerste versnelling...
Voel hoeveel steun de stoel biedt en wat dat betekent voor uw controle over de auto. Ondervind hoe alle functies moeiteloos en intuïtief bediend kunnen worden en voel de uitzonderlijke kracht van de ST in de pedalen onder uw voeten. Het dashboard bevat een blok met drie extra meters (geheel eigen aan de ST) die informatie over de turbocompressordruk, olietemperatuur en oliedruk weergeven.

Velgen
Velgen maken de auto, zeker de nieuwe 19-inch lichtmetalen ST-design velgen.

Kleuren
De Focus ST is leverbaar in zeven opvallende kleuren. Stealth Grey is exclusief beschikbaar voor de nieuwe Focus ST en Deep Impact Blue is nieuw in de serie.

Bekleding
De Focus ST is standaard voorzien van volledig lederen bekleding en Recaro sportstoelen voorin.

 

Ontdek de Focus ST
Stap in, start de motor en ontdek wat het is om met de Focus ST onderweg te zijn. U controleert moeiteloos de onderhuidse power en weet u gesteund door slimme technologie. Achter het stuur van de nieuwe Focus ST bent u onderweg net zo verbonden met de weg als met uw muziek, berichten en telefoongesprekken.

Op de racesport geïnspireerd
De nieuwe Focus ST is op tal van punten verbeterd. Naast een geheel nieuw ontworpen stabilisatorstang is de wielophanging verbeterd dankzij stijvere lagerbussen op de stuurarm en in de achtervering. Door deze aanpassingen kon het chassis worden verlaagd, waardoor het zwaartepunt dichter bij de weg kwam te liggen. Dit zorgt voor meer precisie in de bochten.

Slimme stuurbekrachtiging
EPAS, zo heet de elektrische stuurbekrachtiging waarmee de Focus ST is uitgerust. Het systeem zorgt voor een lichtere besturing met een betere wendbaarheid bij lagere snelheden in de stad of tijdens parkeren. Bij hogere snelheden neemt de bekrachtiging automatisch iets af, waardoor het sturen solider aanvoelt.

Controle bij richting veranderen
In de nieuwe Focus ST is een nieuwe technologie ingebouwd: Electronic Transitional Stability (onderdeel van het geavanceerde drie stappen ESP-programma). Het systeem reageert op de stabiliteit van het voertuig en de reacties van de bestuurder, en is standby om uw auto onder controle te houden als u van rijstrook verandert of inhaalt.

Maximale bochtbeheersing
Torque Vectoring Control verdeelt het koppel van de motor tussen de voorwielen, afhankelijk van het wegdek en de rijomstandigheden. Het systeem past de tractie continu aan en zorgt voor een uitzonderlijke grip en controle bij het nemen van bochten.

Gebouwd voor vermogensafgifte
De nieuwe Focus ST heeft een dieselmotor met een capaciteit tot 185 pk met 400 Nm koppel en een benzinemotor met 250 pk en 345 Nm koppel. De nieuw ontworpen motorsteunen zorgen voor een soepele overdracht van het vermogen op de aangedreven voorwielen.

Handsfree bediening
Het optionele 8"-kleurenaanraakscherm van Ford SYNC 2 met Voice Control gaat nog een stap verder dan het bestaande infotainmentsysteem. Dit hoge resolutiescherm biedt intuïtieve bediening van verschillende belangrijke functies, waaronder de telefoon, audio, klimaatbeheersing en optionele navigatie via spraak of het aanraakscherm.

Extra oog op het verkeer
In het drukke verkeer ziet u makkelijk iets over het hoofd, zeker als u achteruit rijdt. Cross Traffic Alert helpt u het naderend verkeer waar te nemen. Het is een geheel nieuwe technologie die is toegevoegd aan het Blind Spot Information System (BLIS). Laten we het even uitleggen: als u achteruit een parkeerplaats verlaat is het vrijwel uitgesloten dat u volledig zicht heeft op de verkeerssituatie. Cross Traffic Alert signaleert het naderend verkeer voor u en laat tegelijk een lampje branden in de buitenspiegel aan de zijde waar het verkeer nadert.

Comfort en gemak
Alles binnen handbereik
Het is speciaal voor de Focus ST ontworpen: het ergonomische stuur met drie spaken. Voordeel van dit ontwerp is dat alle functies binnen handbereik bediend kunnen worden, terwijl het de bruikbaarheid van het dashboard en het zicht erop verbetert.

Waar leg ik mijn mobiel?
Ook daaraan is gedacht bij het ontwerp van de Focus ST. De middenconsole biedt ruimte voor smartphones en andere mobiele apparatuur. Bovendien beschikt de console over een USB-poort voor connectiviteit en voeding, plus een handige rubbermat om uw kostbare apparaten op hun plaats te houden.

Afsluiten zonder sleutel
Afsluiten en open maken met de sleutel in uw zak of tas. Geen probleem, het kan met het Ford KeyFree-systeem: ideaal als u uw handen vol hebt.

Starten met één druk op de knop
We noemen het de FordPower Startbutton: de startknop waarmee u uw Focus ST met één druk op de knop kunt starten.

Uitlenen zonder zorgen
Met Ford MyKey® kunt u de werking van een aantal functies in de Focus ST beperken. Bijvoorbeeld als u de auto uitleent. U kunt dan de maximumsnelheid, een herinnering voor het omdoen van de veiligheidsgordel en zelfs het maximumvolume voor het audiosysteem instellen. Misschien wordt het daardoor ook wat makkelijker om uw kostbare Focus ST uit te lenen.

Ruitenwissers met regensensor
Ruitenwissers met regensensor worden automatisch ingeschakeld bij de eerste regendruppel en als de bui verhevigt neemt de wissnelheid evenredig toe. U kunt zelf instellen wanneer het systeem ingeschakeld wordt: bij de eerste druppel, of even later als de wissers echt aan het werk kunnen.

Inklapbare buitenspiegels
Auto dicht, spiegels naar binnen. Dit voorkomt schade wanneer de auto geparkeerd staat. U hoeft er niets voor te doen. De spiegels klappen vanzelf naar binnen zodra u uw Focus ST op slot klikt. Bij ingeklapte spiegels worden tegelijk de geïntegreerde richtingaanwijzers beter beschermd.

Ongekend tankgemak
Nooit meer vieze handen of per ongeluk verkeerd tanken. Met Ford Easy-Fuel is dat uitgesloten omdat bij een verkeerde keuze het tankpistool gewoonweg niet past. Bovendien werkt Ford Easy-Fuel zonder tankdop, waardoor uw handen schoon blijven.

Uw voorruit snel ijsvrij
Het heeft gevroren en u wilt snel vertrekken. Quickclear maakt uw voorruit in een handomdraai vorstvrij met niet meer moeite dan één druk op de knop.
Zeer zuinig
Ontworpen voor de weg en gerijpt op het circuit. Dat zijn ingrediënten die normaal gesproken hand in hand gaan met hoge kosten en extreem brandstofverbruik. Niet bij de Focus ST. Hoewel de 2.0-liter 250 pk EcoBoost benzinemotor of de nieuwe 2.0-liter, 185 pk TDCi bepaald geen kinderachtige prestaties leveren, bieden beide motoren een compromisloze mix van prestaties en efficiëntie.

Ervaar EcoBoost
Turbocompressie, dubbele onafhankelijke variabele nokkenastiming-technologie, rechtstreekse brandstofinjectie: de 2.0-liter 250pk EcoBoost-benzinemotor gebruikt het allemaal om in slechts 6,5 seconden van nul naar 100 km/u op te trekken en bereikt vervolgens een topsnelheid van 248 km/u (gelimiteerd). Deze lichtgewicht, aluminium motor reageert supersnel en is uitzonderlijk zuinig: hij zorgt voor een snelle acceleratie wanneer u schakelt en het maximale koppel is al vanaf 2.000 tpm beschikbaar.

Dieselvermogen
Met de nieuwe 2.0-liter 185pk TDCi-motor kan uw vijfdeurs Focus ST in 8,1 seconden van nul tot 100 km/u optrekken en een (gelimiteerde) topsnelheid van 217 km/u bereiken. Het piekvermogen wordt bereikt bij 3.500 tpm en 400 Nm koppel is beschikbaar bij 2.000 - 2.750 tpm. Deze koppelafgifte zorgt voor een indrukwekkende acceleratie en krachtige prestaties bij een laag toerental. In de 6e versnelling accelereert u in slechts 9,7 seconden van 80 - 120 km/u.

Automatische versnellingsbak met 6 versnellingen
Fords ervaring in raceauto’s vinden we terug in de optionele Powershift 6-speed automatische versnellingsbak. Deze biedt de makkelijkste manier om het volledige potentieel van uw ST-motor te benutten. De dubbele koppeling garandeert snelle schakeltijden en laat u naadloos versnellen. De PowerShift maakt het rijden niet alleen soepeler, maar bespaart ook brandstof en verlaagt de CO2-uitstoot in vergelijking met een gewone automaat.

Besparen door slim rijden
Wat is het effect van uw rijstijl op het brandstofgebruik? Die informatie wordt u door het innovatieve Ford Eco Mode-systeem verstrekt. Het systeem evalueert continu de effecten van uw rijstijl en laat u weten hoe u het brandstofverbruik kunt verlagen.

Brug open, motor uit
Stil staan voor de brug, voor een stoplicht, of in de file, dan heeft u de motor even niet nodig. Auto Start-Stop schakelt de motor automatisch uit, terwijl functies als de ventilatie, de radio en Ford SYNC voeding houden. Zodra u het gaspedaal indrukt en de eerste versnelling selecteert, start het systeem de auto opnieuw.

Acceleratie in alle versnellingen
Exclusief voor de Focus ST is een geavanceerde handgeschakelde 6-versnellingsbak ontworpen die op iedere motor individueel wordt afgestemd. De specifieke overbrengingen leveren in elke versnelling een effectieve boost. De nieuwe 6-versnellingsbak zorgt naast optimale prestaties voor gunstige brandstofprestaties tijdens lange ritten.

Besparen op accu laden
Conventionele systemen geven tijdens het rijden permanent voeding aan de accu. Dat hoeft niet meer. Met Smart Regenerative Charging wordt de accu alleen opgeladen als het echt nodig is en wanneer dat het efficiëntst kan gebeuren. Tijdens het afremmen bijvoorbeeld. Dan zet de nieuwe technologie de remkracht om in elektrische energie die de accu helpt opladen terwijl u rijdt. Alle beetjes helpen om brandstof te besparen en een lagere uitstoot te bewerkstelligen.

Meer stroomlijn, minder brandstof
Daarvoor dient het Active Grille Shutter-systeem. Bij langzaam rijden blijft de grilleventilatie open om de motor te koelen. Wanneer uw snelheid toeneemt, sluit het systeem de ventilatieopeningen om de stroomlijn te verbeteren. Hierdoor verbetert het brandstofverbruik, waardoor op den duur aanmerkelijke besparingen bereikt kunnen worden.

Besparen met schakelen
Dat kan met de schakelindicator. Een verlichte pijl in het instrumentenpaneel geeft aan wanneer u het beste kunt schakelen voor een maximale brandstofbesparing. Het is een eenvoudige, maar doeltreffende manier om tijdens iedere rit zuiniger te rijden.
Veiligheid onder alle omstandigheden
De Focus ST nodigt uit tot presteren, voert u mee naar de pure beleving van sturen en controle houden. Dat vereist een hoog veiligheidsniveau. Daarom is de nieuwe Focus ST uitgerust met veel geavanceerde beveiligingsfuncties.

Samenwerkende systemen
Met het groeien van prestaties neemt de behoefte aan veiligheid en bescherming toe. De Focus ST is uitgerust met een reeks van veiligheidssystemen om u en uw passagiers te beschermen. Optimale bescherming bestaat uit samenwerkende systemen die gezamenlijk in werking treden op het moment dat zich een aanrijding of ongeval voordoet. Intelligent Protection System (IPS) noemen we het systeem dat u in de Focus ST beschermt. Naast een schokabsorberende carrosserie, worden alle inzittenden beschermd door een reeks airbags. De stuurkolom en pedalen zijn ontworpen om van de bestuurder weg te klappen om de kans op letsel te verkleinen.

Schakel over naar 'Sport'
Het ESP-systeem heeft twee standen. In de sportstand heeft u volledige controle over het motorkoppel, terwijl het ESP-systeem minder bijremt voor een sportiever rijgedrag. De tractiecontrole wordt ook uitgeschakeld om wielspin te creëren voor meer grip in specifieke, veeleisende situaties. Via de "Off Mode" kunnen zowel de ESP als de tractiecontrole volledig worden uitgeschakeld.

Gecontroleerd tot stilstand
De Focus ST is uitgerust met het Anti-blokkeerremsysteem (ABS) en elektronische remkrachtverdeling (EBD) waarvan de gekoppelde werking zorgt dat u op beheerste wijze kunt remmen. De remeenheid is verder verbeterd en reageert nu nog sneller.

Remmen met radar
Het Active Breaking-systeem gebruikt radar om u te behoeden voor aanrijdingen. Het systeem wordt actief als u harder dan 50 km/u rijdt en geeft een signaal als zich voor de auto een veiligheidsrisico voordoet. En mocht u niet reageren, dan activeert het systeem de remmen om u te helpen vertragen. Onder 50 km/u wordt u geassisteerd door het innovatieve Active City Stop-systeem. De auto zal automatisch afremmen als het verkeer voor u plotseling stopt. Samen helpen deze remsystemen u om op tijd tot stilstand te komen.

Slimme koplampen
Bi-Xenon koplampen hebben een geavanceerd Adaptive Lighting-systeem dat zich slim aanpast aan de rijsituatie. Afhankelijk van het soort weg schakelt het systeem automatisch tussen vier verschillende soorten verlichting, voor de beste lichtverspreiding. Het systeem kan ook bochtverlichting omvatten. Dan volgt de verlichting uw rijrichting, dus ook met de bocht mee.

Binnen de lijnen rijden
Het Lane Keeping System signaleert als u ongewild buiten de lijnen van uw rijstrook komt. Met een naar voren camera detecteert het systeem de positie van uw auto en geeft een waarschuwing als u de rijstrook verlaat. Reageert u niet, of te laat, dan kan Lane Keeping Alert bijsturen om u weer terug te leiden naar de rijstrook. Het systeem wordt automatisch uitgeschakeld bij snelheden onder 65 km/u en kan desgewenst handmatig worden uitgezet.

Hulp bij hellingproef
Hill Start Assist laat u makkelijk wegrijden op een helling. Zodra u de rem loslaat handhaaft het systeem de remkracht op de wielen gedurende 2,5 seconden. Hierdoor heeft u voldoende tijd om het gaspedaal te bedienen en de auto op te laten trekken. Het is ook een handige functie bij het starten en stoppen op een gladde ondergrond.

Wakker sturen
Driver Alert houdt u wakker tijdens het rijden. Het systeem bewaakt voortdurend uw rijgedrag en weet wanneer uw rijgedrag door vermoeidheid verandert. Dan verschijnt op het display een waarschuwingspictogram dat u voorstelt om even te pauzeren. Neemt uw waakzaamheid verder af, dan wordt de waarschuwing herhaald in combinatie met een beltoon.

Automatisch dimlicht
Auto High Beam is een systeem dat het grootlicht tijdelijk dimt wanneer het tegemoetkomend verkeer of een voorligger signaleert. Zodra de weg voor uw auto weer vrij is, schakelt het automatisch terug naar grootlicht. Auto High Beam is beschikbaar als optie bij Lane Keeping Alert

Niet verblindende binnenspiegel
Niets is hinderlijker dan ’s nachts verblind te worden door achterop rijdend verkeer. De Focus ST beschikt over een binnenspiegel die verblindende koplampen registreert en automatisch naar een diminstelling schakelt.

Help, lekke band!
Als een van de banden tijdens het rijden snel spanning verliest, waarschuwt het TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) u onmiddellijk door een pictogram in het instrumentenpaneel weer te geven. Zo krijgt u de kans om op een veilige manier te stoppen en het probleem te verhelpen.

Extra oog op het verkeer
In het drukke verkeer ziet u makkelijk iets over het hoofd, zeker als u achteruit rijdt. Cross Traffic Alert helpt u het naderend verkeer waar te nemen. Het is een geheel nieuwe technologie die is toegevoegd aan het Blind Spot Information System (BLIS). Laten we het even uitleggen: als u achteruit een parkeerplaats verlaat is het vrijwel uitgesloten dat u volledig zicht heeft op de verkeerssituatie. Cross Traffic Alert signaleert het naderend verkeer voor u en laat tegelijk een lampje branden in de buitenspiegel aan de zijde waar het verkeer nadert.

Stel uw eigen limiet
De Speed Limiter-functie maakt deel uit van de cruise control. U stelt er de gewenste topsnelheid mee in. De auto zal deze snelheid niet overschrijden zodat u uw ogen op de weg kunt houden. Als u sneller wilt rijden, hoeft u alleen maar het gaspedaal verder in te trappen.

Veilig vervoeren
Dit systeem geeft een hoorbaar en zichtbaar signaal als een van uw passagiers, ook op de achterbank, de veiligheidsgordel niet heeft vastgemaakt.

Prestaties & maten

Tankinhoud
55 liter
Acceleratie 0-100 km/u
6,5 sec
Verbruik snelweg
5.7 L/100km
CO2 uitstoot
159 gr/km
Topsnelheid
248 km/u
Verbruik stad
8.8 L/100km
Verbruik gecombineerd
6.8 L/100km
Energielabel
Energielabel E
4358mm
 
2640mm
 
1484mm
 
1823mm